Keltoum Missoum er politikvinne. Hun er også muslim. I 2008 søkte Keltoum Politidirektoratet om å få bære hijab på jobb, samtidig som hun gikk med politiuniform. Politidirektøren den gang, Ingelin Killengren, var positiv og mente dette burde kunne la seg gjøre, men at man først måtte endre uniformsreglementet, noe hun anmodet regjeringen å gjøre.

av Steingrímur Njálsson

Regjeringen den gang var den første rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg. Justisministeren, Knut Storberget fra Arbeiderpartiet, anbefalte i et internt notat at regjeringen vedtok de nødvendige endringene. Dette var i januar 2009. I februar sendte regjeringen så ut en pressemelding, der den kunngjorde at den aktet å åpne for «bruk av religiøse hodeplagg sammen med politiuniformen». Reaksjonene lot ikke vente på seg: Både opposisjonen, med Frp i spissen, samt politiets Fellesforbund, gikk høylydt imot forslaget. Også fra egne rekker opplevde både Arbeiderpartiet og Sp kraftig motbør. Regjeringen gjorde full retrett og valgte det politikere av og til gjør når de baler med en vanskelig sak: De nedsatte en komité for å utrede saken…

Keltoum, som satte det hele i gang, må ha vært forvirret. Først ja,nei,tja, vi får se når komiteen har tenkt litt. To stortingsvalg og regjeringsskifter siden har ingen ennå tatt stilling til det vanskelige spørsmålet Keltoum stilte. Hun kan ha på hijab når hun gjør politiarbeid på kontoret, men altså ikke når hun jobber ute blant folk i uniform. Dersom hun var norsk soldat, kunne hun gått i uniform med hijab.

Slik kan en time i samfunnsfag begynne, på ungdomsskolen eller et videregående trinn. Elevene lytter. De tar inn fortellingen. Alle forstår den, for den er en enkel historie fra hver-dagen i vår tid. Den rommer imidlertid mer; den er et miniatyrbilde på samfunnet vårt og de muligheter, utfordringer og problemer som finnes i dagens Norge. Kvinner kan bli politi. Det finnes til og med muslimske kvinner i politiet. Norge er på noen områder et flerkulturelt samfunn, men det finnes grenser for multikulturalismen – er det ikke nettopp dét vi kaller integrering? Samtidig hersker det ikke noen uttalt enighet om hvordan vi skal takle den nye flerkulturelle hverdagen. Med to amerikanske begreper kan vi spørre: Er vi og ønsker vi å være en melting pot, der alle nye borgere smeltes om til samme form, eller er og ønsker vi å være en salad bowl, der alle lever i samme bolle, men der vi tydelig kan se samfunnets ulike ingredienser fordi de ikke blandes sammen?

Samtalene og diskusjonene blir livlige, forløser kreativitet og utfordrer evnen til logisk resonnering. En elev sa engang: «Vi er vel midt imellom – en slags salat med masse rømmedressing, sånn at alt blir sauset sammen.» En god metafor for det norske samfunnet. Evnen til fenomenologisk å se en sak fra flere sider blir øvd opp når elevene så skal finne gode argumenter både for og imot. Enkelte argumenter er prinsipielle og abstrakte, som for eksempel at «uniformen bør være nøytral og lik for alle ettersom politiet skal representere statsmakten».

Andre forteller historier: «OK, tenk at hun Keltoum fikk lov til å ha på hijab med uniformen. Tenk så at hun og en kollega rykker ut fordi de har fått melding om bråk. De finner riktig blokk og leilighet, og banker på. Ingen svarer, men så ser de at døra står åpen, og går inn. Når de kommer inn, viser det seg at det er 20 nynazister som har fest. Kan ikke det bli ekstra farlig for Keltoum fordi hun har på seg hijab, et symbol på at hun er muslim?» «Jo», sier en annen, «det er sant, men tenk deg at hun og kollegaen rykker ut på grunn av husbråk, og så er det en muslimsk familie de kommer til. Hvis de er konservative muslimer, kan det hende at Keltoum lettere får tillit fordi hun signaliserer at hun er troende muslim…»

Skrevet av Steingrímur Njálsson, lærer på Oslo by steinerskole. Illustrasjon Ida Ødegaard. Teksten er hentet fra tidsskriftet Steinerskolen 4/2016.