utlandet4

Ulrikke Andrea Torgersen er elev ved Steinerskolen i Stavanger i 3. vg. I fjor søkte hun om utveksling gjennom Steinerskoleforbundet og reiste et år til Canada. Der bodde hun hos en vertsfamilie og gikk på Vancouver Waldorf School.

Jeg hadde lenge tenkt på å gjøre dette og begynte å lete etter muligheter. Det var veldig få i mitt miljø som hadde gjort noe lignende, og det var derfor krevende å finne frem i begynnelsen, men etter veiledning fra Steinerskoleforbundet gikk det lettere. Jeg ble svært overrasket når jeg så hvor mange Steinerskoler i verden som tilbyr utveksling. Det vanligste er en utveksling på tre-fem måneder, men for å få året godkjent av Lånekassen, måtte jeg kunne fullføre et helt år.

Jeg ville dra til et engelskspråklig land, og da sto det i hovedsak mellom Storbritannia, USA og Canada. Jeg fant i alt rundt 10 skoler som var godkjent for utveksling fra Norge og 6 av dem virket interessante. På skolene i England var det fullt, og til slutt stod stod det mellom en skole i USA og den i Vancouver.

Det som gjorde at jeg bestemte meg, var at jeg innså hvor lite jeg visste om Canada. Det er jo et av verdens største land i areal! Vancouver virket også som en multikulturell, trygg og grønn by å bo i, og skolen var veldig behjelpelig og positiv til at jeg kom.

Jeg gledet meg til å få oppleve en annen familie på innsiden med alle tradisjoner som hørte til. Samtidig som jeg ville få snakke engelsk hver dag! Jeg gledet meg også til selvstendig-heten og ansvaret jeg ville kjenne på, og de utfordringene som ville møte meg når jeg var så lenge borte fra min egen kultur.

Vertsfamilien min hadde god kontakt med skolemiljøet og det gjorde det lettere for meg å bli introdusert. De hadde tidligere hatt to utvekslingselever boende hos seg og var allerede erfarne vertsforeldre.

Vertsfamilien viste meg mye, men jeg hadde selv hovedansvaret for å oppleve landet og byen og få mest mulig ut av turen. I begynnelsen ble jeg behandlet mer som en gjest, men etterhvert som høsten gikk, ble jeg en del av familien, deltok i dagligdagse gjøremål som husarbeid, matlaging og rydding. Familien hadde en travel hverdag, så middagen ble den tiden på døgnet vi alle var samlet. Da ble det stort sett samtaler rundt dagen som hadde vært, diskusjoner som omhandlet miljø og livsstil og andre aktuelle saker i samfunnet. Det var en fin tid.

utlandet2

Året var variert og jeg følte stor forandring fra begynnelsen til slutt. Jeg har gode minner fra fjellturer og byturer med venninner, men jeg tror jeg må si at klasseturene var høydepunkter, både høstturen som vi startet året med, men også klasseturen på sykkel som avsluttet året. Det var også fint å oppleve de ulike årstidene og høytidene i landet: Thanksgiving, Halloween, jul og påske. Andre høydepunkt var turene jeg tok på eget initiativ, da jeg etter litt oppsparing dro til Seattle en uke, og da jeg arbeidet på en økologisk gård i en uke før sommeren.

Tenker du på å ta et år i utlandet?

Jeg vil helt klart anbefale det! Men det er viktig at lysten kommer innenfra. For det er deg det gjelder. Det er du som skal være der et helt år. Det som hjalp meg var å sette små mål på veien. Og tenke at jeg først og fremst var der for å lære språket og suge til meg inntrykk. Vær forberedt på at skolen stiller krav og at man mest sannsynlig vil få seg noen overraskelser når det gjelder en selv. Man bør være åpen for at det vil bli et annerledes og på mange områder et utfordrende år. Hadde jeg gjort det om igjen, ville jeg ha begynt med forberedelsene litt før. Men heldigvis var det familier som kunne ta meg imot på kort varsel! Tenker du på å ta et utvekslingsår – vær tidlig ute!

sitatikon2Jeg har alltid hatt en drøm om å lære å snakke et annet språk flytende. Det å kombinere skolegang med å bo i en annen kultur, hørtes for meg utrolig spennende ut!

Har du bestemt deg for å søke i utlandet?

Å ta et år på skole i et annet land gir deg muligheten til å komme i kontakt med andre kulturer, lære et annet språk, få nye venner og utvide dine horisonter.

Norge: Steinerskoleforbundet er godkjent som utvekslingsorganisasjon. Dette gir deg mulighet å ta VG2 på en steinerskole i utlandet med støtte fra Statens Lånekasse.

Har du bestemt at du vil søke i utlandet eller er elev i Danmark? Ta direkte kontakt med rådgiveren ved din skole.

Les om verdens 1000 steinerskoler her og la deg inspirere:

www.freunde-waldorf.de (waldorf world list)

www.waldorfwide.com www.wal-di.com

Samtale med Ulrikke Andrea Torgersen av Ninon Onarheim. Teksten er hentet fra tidsskriftet Steinerskolen nr 4/2015.