Bilde12

Her tæller de individuelle kompetencer. Godt 3000 kvote-2-ansøgere  har netop været til optagelsesprøver hos Syddansk Unversitet. De har bestået en ungdomsuddannelse, eller gør det i den nærmeste fremtid, og bliver nu testet i studieegnethed. Blandt dem er der også elever fra Steinerskolerne, hvis vidnesbyrd er blevet nærlæst og vurderet som en bestået ungdomsuddannelse.

Unge med andre kvalifikationer end et højt gennemsnit, mønster­brydere i bred forstand, får her chancen for at bevise deres motivation og individuelle kompetencer. Syddansk Universitet bryder samtidig med de videregående uddannelsers mønster af stadigt stigende karakterkrav.

Interview med projektleder Maria Cecilie Vonsild

Bilde10
Maria Cecilie Vonsild er projektleder ved studieservice på SDU. Hun fortæller, at i 2017 skal mindst 25 % af alle nye studerende på SDU optages via kvote 2. Det betyder, at der skal arrangeres optagelsestest og samtaler med  4–5.000 ansøgere. På kvote 2 er der ingen karakterkrav ud over, at ansøgeren skal have bestået en gymnasial ungdomsuddannelse samt opfylde de særlige fagkrav til det valgte studium. Alt efter fag kan det være en bestået HF-eksamen i fx fysik eller engelsk på a-niveau. At man har været spejderleder, går hurtigt i gang eller har været på højskole giver ikke længere ekstrapoint på en karakterskala. Har man gjort sig menneskelige og faglige erfaringer kommer de til gengæld ansøgeren til gode, når studieegnethed, motivation og samarbejdskompetencer belyses i test og samtaler. Målet er, at de nye studerende optages på deres relevante individuelle kompetencer.

Motiverede studerende klarer sig bedst

Projektet er ikke hentet ud af det blå. Siden 2008 har flere uddannelser på det sundhedsviden-skabelige fakultet benyttet sig af Multiple Choice Questionnaires (MCQ) og individuelle samtaler for at finde de mest studieegnede og motiverede kvote-2-ansøgere. På medicin og klinisk bio-mekanik optages allerede nu 50 % via kvote 2, på idræt 80 %. Tilbagemeldingen fra underviserne er, at de i langt højere grad møder motiverede studerende, og resultaterne er håndfaste: den store indsats med tests og samtaler lønner sig, frafaldet på kvote 2 er lavere, studie-tiden kortere og beståelsesprocenten højere.

sitatikonMålet er at de nye studerende optages på deres relevante individuelle kompetencer.

Problemløsning og rollespil

De næste tre år udvikles og evalueres på optagelsesprøver, samtaler og de studerendes studieforløb. Maria Cecilie Vonsild fortæller, at der desuden vil blive foretaget grundige analyser af sammenhængen mellem optagelsestests i kvote 2 og karaktergennemsnit i kvote 1 i forhold til studiepræstation, fastholdelse og gennemførsel. Lige nu er den multiple choice test, der i første omgang undersøger den almene studieegnethed ens for alle. Ansøgerne skal vise almene kognitive færdigheder som kritisk tænkning og forståelse for kvantitative begreber. Kommer man igennem denne test, er næste skridt, de individuelle samtaler, der er fagspecifikke. På sundhedsvidenskabeligt fakultet skal man i øjeblikket rundt til 8 ”stationer” bemandet af undervisere, studerende, forskere – og skuespillere, når der indgår rollespil. Hvordan går det med at forstå en kort engelsk tekst, med at arbejde i en gruppe, med problemløsning, kan den studerende forholde sig til et etisk dilemma og hvordan står det til med integriteten? Hvert fag vægter dekompetencer, der kommer til udtryk i de enkelte samtaler forskelligt alt efter betydningen for det pågældende studiefag.

Bilde11

Kvote 2 giver økonomisk bonus

Maria Cecilie Vonsild er ikke i tvivl: at optage studerende efter andre parametre ser ud til at virke – og det har betydning for universitetets økonomi. Efter den nu et år gamle studiefremdriftsreform kommer studieskiftere og lange studietider til at koste universiteterne dyrt. Tænker man traditionelt skruer man op for karakterkravene og får adgangskarakterer som CBS (Copenhagen Business School) på 12,1 på de mest søgte studier. Tænker man alternativt og med pædagogisk indsigt søger man, som SDU, en anden vej for at få de mest motiverede studerende. Motiverede kvote-2-studerende giver økonomisk bonus, men derudover regner SDU, som mønsterbryder-universitet, også med, at de mange nye kvote-2-studerende vil bidrage til at give et langt mere nuanceret og motiverende studiemiljø.

sitatikonTilbagemeldingen fra underviserne er, at de i langt højere grad møder motiverede studerende, og resultaterne er håndfaste: den store indsats med tests og samtaler lønner sig, frafaldet på kvote 2 er lavere, studie­ tiden kortere og beståelsesprocenten højere.

Tekst: Randi Pisani. Teksten er hentet fra tidsskriftet Steinerskolen 2/2015.