Steinerskolen i Svendborg er resultatet af en gruppe børnehaveforældres ønske om at den rytme, ro og opmærksomhed på omgivelserne, som deres børn havde nydt godt af i børnehaven, også kunne følge dem i skolealderen. Skolen i Svendborg er nu ved at kunne se tilbage på sit første skoleår. Charlotte Lillevang Madsen og Lisbeth Berens Bang, der begge er klasselærere fortæller her om skolen, dens udfordringer og forhåbninger:

Sidste skoleår startede Charlotte med fem børn, der fik hjemmeundervisning. Et barn kom til i løbet af skoleåret, mens forældregruppen ledte efter egnede bygninger, lærere og klassekammerater. Håbet var efter sommerferien at have fordoblet børnetallet og at vi kunne etablere os som skole. Interessen for Steinerskolen i det Sydfynske viste sig at være stor. Da sommeren kom, var der 25 interesserede elever. Skolen startede efter ferien med en børnehaveklasse på 10 børn, en 1.-2. klasse på 6 børn og en 3.-4. klasse på 8 børn sammen med en enkelt elev, der hører hjemme i 5. klasse.

Vores forældre er fantastiske

Skolen ligger lige nu i den bageste del af en kommunal institution med skov og grønne områder omkring. Vi har nogle fantastisk engagerede forældre. Det er utroligt, hvad de har formået. Mange har brugt det meste af deres sommerferie på at male, sætte i stand og ordne legeplads. Nu har Svendborg kommune besluttet alligevel at ville bruge bygningerne. I første omgang mister vi vores dejlige køkken, der har gjort det muligt, at hele vores lille skole har spist sammen hver dag. Så nu er vi igen på jagt efter egnede bygninger. Forhåbentlig finder vi et sted, hvor vi kan blive og vokse og hvor vi kan gå i gang med at indrette med de farver, møbler og former, vi ønsker.

Kollegiets fælles kompetencer styrker

Den anden store udfordring har været at finde den bedste vej for de elever, der undervejs har vist sig at have særlige behov. Vi vil gerne gøre det allerbedste for dem og arbejder tæt sammen med forældre og PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning). Men udredning tager ofte måneder. Heldigvis tog vi den beslutning at arbejde deltid og til gengæld være flere ansatte.  Vi er fire lærere og en pædagog og en på flexjob i fritidsordningen og føler os som et lille, men meget velfungerende, kollegium. Vi kender alle børnene godt og kan gøre brug af hinandens kompetencer.

Vokseværk og tilbud til byen

Vi har allerede 7 elever skrevet op til næste års børnehaveklasse og håber selvfølgelig at skolen efterhånden vokser sig stor. Vi har haft forskellige lærere fra de andre Sienerskoler i landet hernede for at holde kurser og foredrag for både lærere og forældre. Vi håber, at vi kan blive ved med at holde den type pædagogiske workshops på skolen og videreudvikle det. Vi vil meget gerne være en skole, der også er et kulturelt samlingssted for byen. Et sted hvor man kan mødes om håndværk, i en antroposofisk studiekreds eller om noget helt andet.

Af Randi Pisani. Skoleportrettet er hentet fra tidsskriftet Steinerskolen 1/2015.